Opinii

OPINII//Ca să nu mai apară neclarități despre cum gândesc și pe cine susțin locuitorii din Ialoveni

În fața Primăriei orașului Ialoveni, pe lângă Drapelul de Stat al Republicii Moldova, cel al orașului, este arborat în permanență un Drapel al Uniunii Europene. Astfel de drapele sunt afișate în oraș și cu ocazia a diverse sărbători si evenimente. Drapelul UE ne poate spune doar un lucru – că suntem un oraș al valorile europene și tindem spre UE.

Astăzi, 9 iunie 2019, Uniunea Europeană a recunoscut oficial legalitatea Guvernului Sandu de la Chișinău, legalitatea Parlamentului și a noii guvernări a Republicii Moldova. Guvern recunoscut legal și de misiunile diplomatice de la Chișinău.

Primarul de la Taraclia, persecutat cu dosare în ultimii ani de partidul de guvernare, pentru că a refuzat să-și schimbe culoarea politică, este primul primar din Moldova care a recunoscut legalitatea noul guvern. Detalii aici: https://agora.md/stiri/58017

Locuitorii din Ialoveni își doresc și ei să afle care este poziția autorităților locale, a primarului orașului, a Consiliului orășenesc. Și așteptăm niște reacții publice din partea lor la ceea ce se întâmplă în țară. Pentru că primarul, consilierii au fost aleși să ne reprezinte, inclusiv și în raport cu alte autorități publice.

În tot contextul nostru politic și pe alocuri forțat „geopolitic” din ultima perioadă, am să fac trecere în revistă a rezultatelor la alegerile din ultimii ani. Despre cum s-a votat la Ialoveni în cele două tururi ale alegerilor prezidențiale din 2016. De asemenea, rezultatele alegerilor din circumscripțiile din Ialoveni la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Rezultatele alegerilor reflectă cel mai bine opțiunile politice și gândirea locuitorilor dintr-o regiune s-au alta.

Rezultatele alegerilor parlamentare proporționale din raionul Ialoveni din 24 februarie 2019:

Rezultatele alegerilor uninominale pe circumscripția nr. 22, Ialoveni:

Rezultatele alegerilor uninominale pe circumscripția nr. 37, Răzeni(jumătate din raionul Ialoveni):

Rezultatele alegerilor prezidențiale, turul II din 13 noiembrie 2016 din raionul Ialoveni:

Rezultatele alegerilor prezidențiale, turul I din 30 octombrie 2016 din raionul Ialoveni:

În ultimii 3 ani, la alegerile prezidențiale din 2016, turul I și II, dar și la parlamentarele din 2019, orașul și raionul Ialoveni a oferit o majoritate copleșitoare de voturi pentru Maia Sandu și recent pentru candidații blocului ACUM (cea mai mare pe țară, pe circumscripția națională/proporțională). Chiar și în perioada guvernării comuniste, când Voronin controla tot ce mișcă în țara asta, în orașul și raionul Ialoveni, PCRM obținea cele mai puține voturi pe țară. Sunt rezultate care vorbesc de la sine despre opțiunile politice ale locuitorilor din Ialoveni și valorile europene spre care tind.

Facebook Comments

About the author

Veaceslav Aftene

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.