ȘTIRI

DOCUMENTE ISTORICE// Acum 11 ani, la 27 martie 2008, la Ialoveni era inaugurat parcul Sfatul Țării

În plin regim comunist al partidului  lui Voronin, prin 2007-2008, când tot ce însemna românesc în Basarabia era marginalizat și negat, la Ialoveni oamenii aveau curajul să întreprindă acțiuni cu caracter românesc și să inaugureze un parc cu numele „Sfatul Țării” și o piață publică cu denumirea de „Piața Unirii”. 

Ideea acestui parc aparține regretatului scriitor, om de cultură, deputat în Primul Parlament al Republicii Moldova, Andrei Vartic. În luna noiembrie 2007, Andrei Vartic trimitea o scrisoare președintelui raionului Ialoveni în care își descria inițiativa.

Propunerea lui A. Vartic a fost susținută și de Consiliul raional Ialoveni și de Primăria Ialoveni. Au urmat mai multe acțiuni de pregătire a spațiului, de aprobare a unor documente pentru a legaliza parcul. Un grup de consilieri din Ialoveni au adus o troița donată din România și la 27 martie 2008 avea loc inaugurarea Parcului „Sfatul Țării”. Zi în care se împlineau exact 90 de ani de Unirea Basarabiei cu România.

Trebuie de observat, după cum scrie în scrisoarea adresată președintelui raionului, că ideea lui Andrei Vartic este mai mult decât un simplu parc.

Scriitorul propune că în parc să fie inaugurată și o Alee a Marilor Personalități Ialovenene, o parte din care să fie Aleea Deputaților din Sfatul Țării, care să includă 12 busturi ale deputaților din localitățile din Ialoveni, care au votat la 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu România.

Scrisoarea lui Andrei Vartic către președintele raionului Ialoveni, Mihai Silistraru, din luna noiembrie 2007. Document care poate fi considerat actul naștere a Parcului „Sfatul Țării” din orașul Ialoveni.

Fotografii din martie 2008 de la evenimentul de deschidere a parcului: 

Decizia Consiliului orășenesc Ialoveni, din 29 februarie 2008, cu privire la aprobarea denumirii Pieții Unirii și Parcului „Sfatul Țării”

Veaceslav Aftene

Facebook Comments