ELECTORALA 2019 ȘTIRI

DEZBATERI IALOVNEWS// Candidatul Blocului ACUM, Petru Frunze, vrea să devină deputat pentru a lupta cu corupția

Pe 4 februarie, redacția IALOVNEWS.MD a dat start dezbaterilor electorale pe care le va organiza în campania electorală pentru Alegerile Parlamentare 2019. La prima dezbatere am invitați 3 candidați care și-a înregistrat candidaturile în Circumscripția uninominonală nr. 37, Răzeni.

Astfel, conform regulamentului organizării dezbaterilor de către Ialovnews.md primii 3 candidați invitați au fost Ion SULA de la Partidul Democrat din Moldova, Nicolae Pascaru de la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Petru Frunze de la Blocul Electoral ACUM. Toți trei candidați au fost contactați cu cel puțin 4 zile înainte și invitați atât telefonic, cât și pe email, unde le-am expediat toate detaliile despre dezbaterile Ialovnews.md.

Inițial candidatul PDM, Ion Sula, și-a manifestat disponibilitatea de a participa la runda de dezbateri, dar contactat cu o zi înainte de filmare, a spus că este plecat peste hotare și nu poate veni.

Nicolae Pascaru, de la PSRM, nu a confirmat nici pe email, nici la telefon despre participarea la dezbateri, iar la apelurile repetate ale redacției Ialovnews.md ne-a spus că are planificate întâlniri cu alegatorii în teritoriu și nu poate veni. Unicul care s-a prezentat la emisiune și a acceptat să ne răspundă la întrebări a fost candidatul BE ACUM, Petru Frunze.

Conform Regulamentului de organizare a dezbaterilor Ialovnews.md, fiecare candidat beneficiază de un timp egal în cadrul emisiunii, de 10 minute.  Un minut la început pentru prezentare, un minut de final și 8 minute pentru dezbaterile propriu-zise, unde trebuie să răspundă la întrebările moderatorului și la cele ale contracandidaților din platou

 

Una din întrebările pe care i-am adresat-o candidatului Petru Frunze a fost despre cum distinge el atribuțiile unui deputat de atribuțiile unui primar sau a APL în general, în contextului mandatului uninominal. Cum va reuși să rezolve problemele celor care l-au trimis în Parlament?

„Mulți candidați văd funcția de deputat ca pe cea de primar. Sunt total diferite. Un deputat nu face drumuri, nu face rețele de canalizare sau altă infrastructură. Un deputat trebuie să lupte cu corupția, să aprobe legi, să colaboreze și să ajute APL să atragă proiecte în localitate. Să se implice atunci când vede o problemă în localitate, să fie alături  de oameni.”, a răspuns Petru Frunze.

În declarația sa de avere pentru ultimii 2 ani, 2017-2018, Petru Frunze a declarat un venit total de 133 de ani. Tot în această perioadă a procurat un automobil de 120 de lei. Întrebat din ce bani și-a asigurat traiul dacă majoritatea banilor câștigați din salariu i-a cheltuit pe un automobil. Candidatul Petru Frunze ne-a răspuns că au muncit și el și soția sa, care are un salariu mai mare, iar în anul 2018 a vândut un alt automobil din care a obținut o parte din sumă.

Mesajul din minutul de final:

„Noi vom avea posibilitatea din primele zile să luptăm cu corupția, vom aproba legea privind interzicea migrației deputaților de la un partid la altul și pierderea automată a mandatului in cazul migrării în alt partid decât cel în care a fost ales. Vrem să  ne oferiți posibilitatea să luptăm pentru bunăstarea cetățenilor, să oprim plecarea în masă peste hotare. Este necesar ca în Republica Moldova lucrurile să se schimbe și împreună vom reuși acest lucru.”

Versiunea integrală a dezbaterii poate fi vizionată în videoul de mai jos:

Dezbaterile electorale sunt organizate de redacția IALOVNEWS, în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API). Responsabilitatea pentru organizarea și desfășurarea dezbaterilor revine în totalitate redacției.

Facebook Comments