ELECTORALA 2019 ȘTIRI

S-a dat startul perioadei electorale. Campania începe abia pe 25 ianuare 2019

Perioada electorală, pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, a început pe 10 decembrie. Anunțul a fost făcut de Alina Russu, președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), în cadrul ședinței CEC din 5 decembrie, în care a fost aprobat programul calendaristic pentru organizarea alegerilor.

Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor conține atât activități de pregătire pentru scrutin, cât și pentru desfășurarea campaniei electorale. Perioada electorală va avea o durată maximă de 90 de zile și se va finaliza odată cu confirmarea rezultatelor alegerilor de către Curtea Constituțională.

Desemnarea candidaților pentru funcția de deputat și înregistrarea acestora în calitate de concurenți electorali va începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor, adică pe 26 decembrie 2018.

Campania electorală pentru concurenții înscriși în cursă va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, adică pe 25 ianuarie 2019. Conform legislației, orice acțiune de agitație electorală până la începerea oficială a acesteia reprezintă o ilegalitate și poate fi sancționată.

„Campania electorală” neoficială a început

„Pe teren” însă, adică în localitățile țării, agitația electorală, efectuată în mod deschis sau camuflat, deja e practicată de viitorii candidați la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Partidele politice nu se prea grăbesc să anunțe numele persoanelor care vor candida fie pe circumscripții uninominale, fie pe liste de partid. Unicii sunt cei din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), care au anunțat deja 20 de candidați pe diverse circumscripții electorale, inclusiv și 2 candidați pentru Ialoveni și Răzeni.

Totuși, analizând activitatea din ultimul timp a unor actori politici, localitățile unde s-au născut sau unde sunt mai activi în ultima perioadă, putem intui cine și pe ce circumscripție ar putea să candideze la viitoarele alegeri parlamentare.

IALOVNEWS.MD vă v-a prezenta câțiva candidați anunțați oficial și potențiali candidați pe circumscripțiile nr. 22 Ialoveni și 37 Răzeni. Este vorba despre Partidul Democrat din Moldova (PDM), Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Luând în considerație faptul că PPDA și PAS și-au anunțat intenția de participa în alegeri în blocul comun ACUM, vom prezenta presupușii candidați din partea blocului electoral. De asemenea, și alte câteva nume de candidați independenți sau de la alte partide.

Facebook Comments