ȘTIRI

La mulți ani România Mare, din inima celui mai românesc oraş din Basarabia – Ialoveni

Bustul Regelui Ferdinand I amplasat în scuarul Consiliului raional Ialoveni

Orașul Ialoveni se poate considera pe drept o localitate unde spiritul României Mari și gândirea românească a fost mereu la ea acasă și în capul mesei.

Astăzi, la 1 decembrie 2018, când se împlinesc exact 100 de ani la momentul istoric consemnat la Alba Iulia în 1918 când s-a format Statul Unitar România Mare, locuitorii din Ialoveni se pot mândri că și-au adus și ei contribuția de-a lungul timpul pentru a menține vie această flacără a românismului.

Ialovenenii au fost mereu „strajă la hotare” în toate momentele istorice prin care a trecut Basarabia. Ei au fost cei care au mers pe jos la Marile Adunări Naționale de la începutul anilor 90, au continuat să vorbească mereu limba română și au păstrat obiceiurile neamului și nu le-a fost frică nicioadă să spună ceea ce gândesc.

Orașul Ialoveni se poate mândri și cu un bust al Regelui Ferdinand, căruia i se mai spune și Regele Întregitor. Un bust care a revenit la locul lui pe soclu în Ialoveni, după aproape 80 de ani de când fusese prima dată instalat aici, în 1938.

Reamintim că bustul Regelui Ferdinand a fost inaugurat cu ocazia hramului orașului Ialoveni, la 27 octombrie 2016. Eveniment la care fost prezent, alături de alți oficiali, și Principele Radu al României. Documentele de arhivă scriu că bustul lui Ferdinand I a fost edificat pentru prima dată în Ialoveni în 1938, prin contribuţia locuitorilor oraşului, fiind evacuat în 1940, reinstalat în 1942, și din nou evacuat în 1944, odată cu retragerea administrației române. .

Ialoveniul se poate mândri și cu alte lucruri, cu multă încărcătură și valoare istorică. Aici avem un mic parc, care poartă numele de „Sfatul Țării”, organul legislativ de la Chișinău care a votat, la 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu România. Aici avem o piață publică, care se numește „Piața Unirii”. Avem o mulțime de străzi care au fost denumite în cinstea multor înaintași de ai noștri care au contribuit la întregirea neamului românesc.

De asemenea, mai ales în ultimii ani, Ialoveniul s-a înfrățit cu o mulțime de localități din România, s-au creat relații de colaborare tot mai strânse și cu multe beneficii.

Dar, în primul rând, orașul Ialoveni are o populație care simte și gândește românește și este foarte mândră de trecutul ei istoric.

La mulți ani românilor din Ialoveni și din toate colțurile lumii!

Veaceslav Aftene

Facebook Comments