Opinii

EDITORIAL// Locuitorii orașului Ialoveni au dreptul să cunoască ce și cum se construiește în orașul lor

În ultimii vreo 5 ani construcția de blocuri locative cu multe etaje a luat o amploare nemaivăzută în orașul Ialoveni. La ora actuală, în luna noiembrie 2018, sunt cel puțin 10 șantiere de blocuri pe tot teritoriul orașului. Unele sunt în ultima etapa de construcție înainte de darea în exploatare, în altele deja locuiesc oameni.

Conform informațiilor pe care le dețin, în următorii ani construcția de blocuri va continua într-un ritm și mai accelerat. În sine, faptul că se construiește nu e rău. Putem spune că în felul acesta Ialoveniul devine tot mai oraș. Deranjează însă faptul că se construiește cam haotic, se construiește, în cea mai mare parte doar în centrul orașului. Mai exact – de-a lungul străzii centrale. Antreprenorii imobiliari construiesc blocuri fără a asigura condiții decente de existență a acestor blocuri. Cum ar fi parcări, terenuri de joacă, spații urbane de agrement și multe altele. Iar aceste fapte fac ca să ne fie afectată, la modul direct, calitatea vieții, actualilor locuitori ai orașului, care de multe ori se declară foarte nemulțumiți de construcțiile care apar pe neprins de veste fix în centrul orașului.

Joi, 29 noiembrie 2018, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului orășenesc Ialoveni este inclus și proiectul de decizie cu privire la aprobarea noului Plan Urbanistic General al orașului Ialoveni (PUG). Acest PUG, elaborat și înnoit în baza PUG din 2006, se tot află în proces de lucru de mai bine de 2 ani.

De câteva ori au fost organizate și consultărilor publice cu participarea locuitorilor orașului. Consultări care au avut scopul ca să fie adunate opinii de la locuitori cu privire la perspectivele de dezvoltare a orașului. În cea mai mare parte locuitorii participanți la aceste consultări au solicitat să nu fie aglomerat centrul orașului cu blocuri. Chiar dacă se construiesc pe centru – regimul de înălțime să fie unul redus la 3-4 etaje, pentru a păstra zona centrală cât de cât confortabilă. O zonă centrală care să fie una mai mult pietonală, cu spații verzi și de agrement. O zonă de care să se bucure locuitorii din toate colțurile Ialoveniului, nu doar cei care vor locui în blocurile amplasate pe axa străzii centrale.

Cu toate acestea, anumite opinii a locuitorii nu au fost luate în considerație. Iar mulți locuitorii s-au declarat total dezamăgiți de acestea consultări și au spus că nu vor mai participa niciodată, pentru că oricum opinia lor nu contează. Un exemplu elocvent pe care ei îl aduc – construcția blocului de lângă Parcul „Sfatul Țării”. Chiar dacă o bună parte a locuitorilor din orașul Ialoveni s-au declarat împotriva acestei construcții, care va înghiți parcul în câțiva ani, lucrările de construcție a acestui bloc sunt în toi și etajele cresc de la o zi la alta.

La una din aceste consultări ale PUG am propus, personal, fapt fixat și în procesul verbal al acelei ședințe, că de către Primăria Ialoveni să fie elaborat periodic un buletin informativ. Un buletin în format tipărit și electronic care să conțină informații detaliate despre toate proiectele de blocuri care urmează să fie construite în orașul Ialoveni. În acest buletin, de asemenea ar putea fi publicate și informații utile pentru locuitorii orașului și agenții economici, care intenționează să facă o construcție de genul casă privată, garaj, anexe sau blocuri locative cu multe etaje.

Până la ora actuală încă n-au fost publicate astfel de informații, nici tipărite pe hârtie în vreun buletin, nici în format electronic, despre șantierele care urmează să apară în orașul Ialoveni.

În acest context, site-ul IALOVNEWS.MD își propune de a informa locuitorii orașului Ialoveni despre toate șantierele de blocuri care vor fi deschise în orașul nostru. În baza legilor cu privire la accesul la informații, IALOVNEWS.MD va solicita informații detaliate despre șantierele care urmează să apară în  Ialoveni și le va face publice pentru interesul public al locuitorilor.

Ialoveniul este orașul nostru, al locuitorilor și avem tot dreptul să știm ce, când, cum și de ce se construiește și în general ce se întâmplă în Ialoveni!

Veaceslav Aftene, fondator Ialovnews.md

Facebook Comments

About the author

Veaceslav Aftene

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.