Opinii ȘTIRI

Editorial//IALOVNEWS.MD – pentru ialovenenii de acasă și din toate colțurile lumii

Luna august în Republica Moldova este de mai mulți ani luna dedicată diasporei. August este luna când foarte mulți moldoveni revin acasă, în Moldova, în concedii, să-și revadă familiile lăsate acasă, să-și revadă orașele în care au pornit în lumea largă. La fel fac și foarte mulți ialoveneni plecați cu traiul permanent sau temporar prin diferite țări ale lumii – revin acasă în orașul lor drag Ialoveni.

Cu această ocazie, deja al  treilea an consecutiv, în orașul Ialoveni sunt organizate Zilele Diasporei, eveniment care are scopul de menține vii și crea permanent punți de comunicare și colaborare cu ialovenenii împrăștiați pe meridianele lumii.

În acest context, ale Zilelor Diasporei, cu multă încărcătură spirituală și simbolică, echipa noastră anunță în mod oficial despre lansarea siteului de știri locale despre și pentru orașul Ialoveni  – IALOVNEWS.MD, cu sloganul „Ialoveni-orașului soarelui”. Pentru că IALOVNEWS.MD s-a „născut” din acest grup de pe Facebook, am decis să folosim această „formulă” și în titulatura sitelui.

Aparația siteului a fost posibilă datorită selectării echipei noastre (formate din Veaceslav Aftene, Oxana Leahu și Daniel Muntenu) în bază de concurs, în cadrul  proiectului „Start-up-uri în media online în regiunile Moldovei și suport pentru profesionalizarea presei regionale în scopul informării obiective și responsabilizării aleșilor locali”, implementat de către Asociaţia Presei Independente şi  finanțat de UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii.

Orașul Ialoveni este un oraș în plină dezvoltare și cu multe perspective. Este un oraș în top la capitolul migrație internă – foarte mulți locuitori din diverse colțuri ale Moldovei preferă de mai mulți ani să se mute cu traiul în orașul Ialoveni, mai aproape de capitală țării, pentru că această regiune oferă mai multe oportunități de dezvoltare.

După 3 ani de existență a grupului „Ialoveni-orașul soarelui”  și crearea unei comunități online de aproape 10 mii de oameni pe facebook, am ajuns la concluzia că ialovenenii sunt foarte interesați să fie informați în primul rând despre ce se întâmplă în orașul lor, ce evenimente au loc, ce decizii iau autoritățile, de ce este deconectată alimentarea cu apă sau energia electrică, etc., etc. Ialovenenii sunt dornici să-și expună mereu opiniile și să se implice foarte activ în viața comunității.

Pentru că de multe ori aflăm de pe siteurile naționale de știri și de pe la tv-urile naționale ce se întâmplă prin diferite colțuri ale lumii, dar nu știm ce se întâmplă pe strada vecină sau în cartierul din vecinătate.

IALOVNEWS.MD anume  își propune – să țină pulsul pe viață comunității din orașul Ialoveni, dar și din raionul Ialoveni și să informeze locuitorii despre ce se întâmplă și de ce se întâmplă anumite lucruri și evenimente în jurul lor.

Un capitol  aparte pe site îl vom dedica special diasporei, pentru că știu, că sunt foarte avizi să știe ce le face orașul lor drag, cum crește și se dezvoltă și noutățile de acasă sunt mereu foarte interesante pentru ei.

Tot ce-i mai bun abia urmează.

Veaceslav Aftene, fondator Ialovnews.md

Facebook Comments